18
Jan

Cum sa tai lemnele pentru foc

A venit iarna, ziua e mai scurta si noaptea e mai lunga. Acest anotimp ne indeamna tot mai mult sa stam in casa la caldura, savurand o cana cu vin fiert si portocala in compania celor dragi, eventual si in fata unui semineu. La urma urmei, daca nu toti putem sa avem un semineu, de caldura nu putem sa ne lipsim.

mulled-wine-fireplace-winter

 

Exista o veche zicala care spune ca lemnul ne ajuta sa ne incalzim de doua ori: odata atunci cand il taiem, iar a doua oara cand arde. In acest articol iti vom prezenta cateva informatii referitoare la cum trebuie sa tai lemnele pentru a le pune pe foc. In primul rand, trebuie sa acorzi o mare atentie sigurantei, de aceea este important sa fii echipat corespunzator atunci cand te apuci de taiat lemne. Ai nevoie de o pereche de cizme, ochelari de protectie, manusi de lucru, un tricou cu maneci lungi si o pereche de pantaloni, care neaparat trebuie sa fie lungi. Daca ai in dotare un fierastrau cu lant, atunci este ideal sa porti un echipament de protectie pentru urechi si fata.

chainsaw-buying-guide-hero

Daca ai curtea plina de busteni, pentru taierea acestora iti recomandam sa folosesti un fierastrau cu lant pentru a taia intai de toate ramurile din jurul lui (modele de fierastraie cu lant gasesti aici.) Poti folosi un fierastrau cu lant cu lungimea de taiere de 40 cm, deoarece acesta ofera o combinatie perfecta intre putere, viteza de taiere si o greutate mica a aparatului, ceea ce il face sa fie usor de utilizat. Avand lantul subtire, taietura iese mai fina si cu mai putin rumegus. De asemenea, fiind electric, fierastraul este mai putin zgomotos decat o drujba (modele de drujbe gasesti aici). Nu uita sa reglezi lantul, pentru ca daca acesta nu este strans suficient, in timpul utilizarii se incalzeste si se poate dilata.

Urmatorul pas, dupa curatarea de ramurele, consta in taierea bustenilor in bucati de lemn cu lungimea de 40 cm, lungime ideala pentru lemnele folosite in seminee sau la sobe (atat cele de incalzit cat si cele pentru gatit). Pentru a-l taia, iei busteanul si-l asezi orizontal pe o capra sau pe niste paleti din lemn, dupa care, cu lantul pozitionat perpendicular pe axul busteanului, tai din fiecare capat cate o portiune suficient de groasa pentru a indeparta eventualele crapaturi prezente in structura acestuia. Mai apoi, asezi busteanul perpendicular pe sol si incepi sa il tai. Aceasta metoda este mai eficienta deoarece taietura de-a lungul fibrei este mult mai usoara si are avantajul ca produce putin rumegus. De regula, taietura pe lungime se realizeaza prin maduva busteanului care, nu de fiecare data se afla in centrul acestuia. Ai grija sa nu tai busteanul pana la capat din prima, cand ajungi aproape de partea cealalta, poti sa ridici busteanul in picioare ca sa finalizezi taietura. Asigura-te din cand in cand ca rezervorul fierastraului are suficient ulei pentru lant; pentru a verifica daca ungerea este buna, poti sa pornesti fierastraul si sa il tii timp de cateva secunde deasupra unei hartii sau a unui material pe care poti vedea picaturile de ulei. Daca aceste picaturi au o textura fina inseamna ca fierastraul este in conditii bune de utilizare.

DSC07607

 

La inceput pare mai greu dar exersand ai sa vezi ca o sa iti intrii in ritm si poti ajunge chiar sa-ti placa. O data ce ai prins miscarea, continua sa o repeti pana termini toti bustenii de taiat, sau pana te-ai plictisit!

 

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *