In articolele anterioare pe tema procurarii apei potabile am stabilit care sunt componentele unui grup de pompare si cum conlucreaza acestea pentru a transforma apa bruta in apa potabila. Dar ce se intampla cu apa odata filtrata si igienizata?
Post procesul de filtrare al apei printr-un grup de pompare
Dupa procesul de dezinfectare, rolul unui grup de pompare nu se opreste: incepe procesul de fluorizare. Procesul de fluorizare printr-un grup de pompare se realizeaza prin adaugarea unor compusi de silicofluoride in apa potabila tratata de acel grup de pompare, pentru a se creste in mod artificial concentratia de fluorura. Aceasta concentratie de florura va varia, de exemplu, de la 0.5 la 0.8mg/l, in functie de fiecare caz in parte. Fluorizarea este o politica optionala de sanatate publica ce ajuta la mentinerea igienei orale dar care nu este efectuata in toate cazurile, ci doar in cele optate de producator. Drumul apei continua pana la alte rezervoare ce au menirea lor, in functie de scopul apei.
Apa potabila tratata prin intermediul unui grup de pompare este ulterior trimisa in alte rezervoare de pompare, rezervoare sau alte puncte de aprovizionare in cadrul sistemului de distributie local.
Rezervoarele de stocare a apei obtinute printr-un grup de pompare
Apa distribuita in turnurile de apa si in rezervoarele speciale de pastrare a apei asigura o presiune stabila constanta. Se recomanda pastrarea unei rezerve de apa destul de mari, capabile sa alimenteze cladirile servite de acel grup de pompare.
Apa astfel pastrata este foarte folositoare in cazul unor urgente precum incendiile, secetele sau stricarea acelui grup de pompare, reprezentand o sursa de apa alternativa, mereu la dispozitie.
Sistemele de distributie a apei sunt alcatuite din conducte mari, cunoscute sub numele de retea de trunchi pentru a oferi apa potabila. Conductele mai mici in diametru sunt utilizate la alimentarea stradutelor individuale iar statiile de pompare sunt utilizate pentru a creste presiunea si pentru a mentine fluxurile de aprovizionare cu apa adecvate.
Toate aceste procese si echipamente au menirea de a face ca apa bruta sa fie buna de baut si sa nu reprezinte nici un pericol pentru consumatori. Aparent, procesul pare simplu, dar in esenta stau in spatele acestuia ani de cercetari si inovari tehnologice.